Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.02.22

Városi séták

 

Egynapos városnézések:

 

Budapesten sikeresen ötvöződik az évszázadok építési és kulturális öröksége napjaink újdonságaival. A megbecsült emlékek az anyagi lehetőségek mértékében folyamatosan kapják vissza eredeti formájukat. Aki csak egyetlen napot tud városnézéssel tölteni, annak érdemes előre megtervezni a programját.

A Budai Vár, a Duna-part és az Andrássy út az UNESCO világörökség része, látványukat kár lenne kihagyni.

A várnegyed múzeumai, a Mátyás templom, a Halászbástya az itteni panoráma szintén a "kötelező" program része. Az Andrássy út Budapest meghatározó része. Alatta halad a kontinens első kéreg alatti vasútja, a kisföldalatti, állomásai őrzik 130 éves arculatukat. A Kodály Köröndig bérpaloták, utána villák szegélyezik a sugárutat, amelyet a Hősök tere, a Millenniumi emlékmű zár le. Itt áll az Ismeretlen katona sírja, a Szépművészeti Múzeum, és a Műcsarnok. Az emlékmű háta mögött a Városligeti tó mesterséges szigetén épült fel a Vajdahunyad vára, a közelben az Állatkert, a Nagycirkusz és a Vidámpark sok szórakozási lehetőséggel.

 

Háromnapos városnézés:

 

Ha sikerül három napig Budapesten maradnia, érdemes a Vár, a Duna-part és az Andrássy út látnivalóinak megtekintése után válogatni a további különlegességek között. Az Országház neogótikus épülete belülről is gyönyörű; itt őrzik a királyi koronát, az országalmát és a jogart is. Nincs messze innen a Szent István bazilika, amelyben első királyunk kézereklyéjét láthatjuk; a kupola körüljárható, nagyszerű kilátást nyújt a városra.  gigantikus szocreál alkotásokkal. Gyönyörű a Dohány utcai zsinagóga épülete, kertjében a szomorúfűzzel. Kihagyhatatlan a magyar konyha és cukrászat fellegvárainak meglátogatása: a Gerbeaud, a Százéves étterem, a Biaritz, a Fortuna, az Alabárdos, az Aranyszarvas, vagy a Kárpátia és a világhíres Mátyás pince kínálatában nem fog csalódni.

 

Kulturális sugárút

Európa legváltozatosabb kulturális sugárútját járhatjuk végig Budapesten. A különleges séta során 18 múzeumot, érdekes műsorokat kínáló színházakat, az Operaházat, a Bazilikát, a Zsinagógát, a Vidámparkot és az Állatkertet látogathatjuk meg, érdeklődésünknek megfelelően válogatva a gazdag kínálatból. A Kulturális sugárút a Világörökség részét képező budai Vár és a Városliget szórakoztató negyede között húzódik. E tengely mentén koncentrálódik Budapest legtöbb nevezetessége.

 

Margitsziget

Budapest legszebb parkja a Margitsziget, amely a Duna közepén a Margit és Árpád híd között fekszik. Eredetileg három különálló sziget volt itt, a Fürdő-, a Festő- és a Nyulak szigete. Ezeket vették körül közös betonozott parttal a XIX. századi folyószabályozások idején, kialakítva, a sziget mai 2,5 kilométer hosszú méretét.

A szigeten már a római korban is laktak, a középkorban kolostorok választották védett nyugalmát és a királyok használták vadászterületnek. Nevét IV. Béla király lányáról, Margitról kapta, aki a tatárjárás után hálából egy margitszigeti kolostorba vonult. A török uralom véget vetett a kis kolostor sziget virágzásának. Évszázados elhanyagoltság után csak a XIX. század keltette új életre a szigetet, amikor nyilvános park és szórakozóhelyként nyitották meg a nagyközönségnek. Ezt az tette lehetővé, hogy 1900-ban megépült a Margit híd szárnyhídja, és a szigetet már nem csak csónakon lehetett megközelíteni.

Ma a csaknem 100 hektáros parkban az autóforgalom kizárásával biztosítják a nyugalmat. Az autóparkolók a sziget északi végén vannak, s onnan bérelhető, többszemélyes "családi kerékpáron" ún. Bringóhintón vagy gyalog járható be a terület. A városi "jogging" gyakorlói a Duna-parton futják körbe.

A park gyönyörű és nagyon változatos. Százesztendős gesztenyefákkal szegélyezett fasorok, angol-, japán- és francia kertrészletek váltják egymást. Kolostorok fennmaradt romjai, régi víztorony és különféle sportpályák színezik a kínálatot. Itt van a város legnagyobb szabadtéri strandja, a Palatínus, és a legszebb szabadtéri színpad.

A sziget északi végén áll a patinás Grand Hotel Margitsziget, és mellette a modernebb Termál Hotel Margitsziget, amelynek fürdő és gyógyrészlege a szigeten található termál-kutak vizét hasznosítja nemzetközi hírű színvonalon különböző mozgásszervi betegségek kezelésére.

 

Shopping

Érdemes meglátogatni a József nádor téren a Herendi Manufaktúra üzletét. A herendi porcelán a magyar ipar egyik büszkesége. A Váci utcán végighaladva, egészen a Fővám térig mindkét oldalon ékszerboltok, parfümériák, márkás ruházati üzletek, butikok, bizsutériák követik egymást, a kis mellékutcákban is. Megtalálhatók a legfinomabb magyar borok szaküzletei. A Csók Galéria mai magyar művészek alkotásait, és régiségeket árusít. A Kígyó utcában a Zsolnay porcelángyár szaküzlete vonzó, a Váci utca hídon túli részén a Folkart Centrum magyar népművészeti tárgyakat kínál. A Fővám téren a Nagyvásárcsarnok százéves épületében a gyümölcsök, hungarikumok színes kínálata vár.

 

Zsidó Budapest

Budapest egyik legimpozánsabb műemléke a bizánci-mór stílusban épült Dohány utcai zsinagóga, amely Európa legnagyobbja. Kertjében, a Hősök temploma előtt áll Varga Imre szobrászművész alkotása, az az Emlékfa, amelynek levelein a zsidóüldözés során mártírhalált haltak neve olvasható. A Páva utcai egykori zsinagógából alakították ki a Holocaust emlékhelyet. A Duna pesti oldalán, az Országház és a Lánchíd között az itt kivégzett zsidókra emlékeztet a rakparti vasból készült cipősor.

 

Budavári séták

A Várnegyed és a Várhegy a Világörökség része. Három temploma, hat múzeuma, több történelmi jelentőségű épülete, utcája, tere van. A Királyi Palota az ország egyik szimbóluma; a XIII. századtól csaták, háborúk színhelye. Épületében három múzeum és a Széchenyi Könyvtár kapott helyet. Közelében, az egykori Sándor palotában található a mindenkori államelnök hivatala és lakása. A 700 éves Mátyás templom a főváros ékessége. A Halászbástya első királyunk, Szent István lovas szobra mögött áll, az innen kínálkozó panorámával vonz.

 

A 2-es villamossal

A pesti Duna-parton közlekedő 2-es villamosról sok látnivalót csodálhatunk meg. A Jászai Mari térről indulva elhaladunk az Országház mellett, láthatjuk a túlparton a Mátyás templomot, a Halászbástyát, a Vár épületegyüttesét, a Lánchidat, az Erzsébet híd után a Gellért hegyet, majd a Gellért szállót és a gyógyfürdőt, a Lágymányosi hídhoz közeledve a Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját. Visszafelé pedig a Corvinus egyetem tömbjét, a Nagyvásárcsarnokot, a Vigadót, a Roosevelt téren a szecessziós Gresham palotát, és a Magyar Tudományos Akadémia épületét.

 

Szocreál

Közép-Európában páratlan az a Szoborpark (XXII. Balatoni út – Szabadkai utca sarkán), amelyben a „szocialista realista” művészet emlékműveit lehet megtekinteni. A gigantikus Lenin, a rohanó munkás, a katonai és hősi emlékművek mellett látható itt annak a korszaknak számos jellemzője, a Trabant, a nem működő telefonfülke, a sarlós, kalapácsos öngyújtó. Ugyancsak a szocreál művészet védett alkotása a Népstadion 1953-58 között készült alumíniumöntvény szoborparkja, amely 8-8 sportjelenetet ábrázol.

 

Szecesszió

A Gresham palota 1907-ben a londoni Gresham biztosítótársaság megbízásából épült (a Roosevelt téren), szecessziós stílusban. Tökéletes restaurálás után ma a Four Seasons szálloda fogad benne vendégeket. A Duna túlsó partján a Gellért szálloda és a gyógyfürdő (a Gellért téren) külső képében, a fürdő belső berendezésében is megtartotta szecessziós stílusát. A Magyar Állami Földtani intézet (XIV. Stefánia út 14) a város egyik legszebb szecessziós épülete, Világoskék kerámia teteje és kék Zsolnay kerámia díszítése szépen harmonizál sárga-barna homlokzatával.

 

Bauhaus

Az irányzat művészei Magyarországon az építészetben, belsőépítészetben alkottak maradandót. A stílus jellegzetes épületei láthatóak a Szervita téren, a Belvárosban, a Váci utca környékén, Budán, a Pasaréti téren a templom és buszpályaudvar, ennek közelében a Napraforgó utca és környéke tiszta Bauhaus stílusú házakból épült fel. A Margit-körúton több bérház képviseli ezt a stílust. Az Andrássy úton a Munkácsy utca sarkán áll Hajós Alfréd, egykori olimpiai bajnokunk ugyancsak Bauhaus stílusú épülete, amely szállodaként üzemel.

 

Világörökség túra:

 

Az UNESCO 2002-ben a Várnegyed és a Duna-part mellett Világörökségnek nyilvánította az Andrássy utat és történelmi környezetét. A Várnegyed az ország legjelentősebb műemlék együttese. Szoros egységet alkot a Duna-parti házsorokkal, a hidakkal, az Országházzal, Bazilikával, a Magyar Tudományos Akadémia, a Gresham épületével. Az Andrássy út a XIX. század végének egységes architektúrájú alkotása. Gyönyörű az Operaház, meghökkentő a Terror Háza. Felemelő a sugárút lezárása, a Millenniumi emlékművel, az Ismeretlen katona sírjával és a múzeumokkal.

 

Különleges járművek:

 

Budapesten épült a kontinens első kéreg alatti vasútja. Deák téri állomásán megtekinthető az a kocsi, amely az avatásra vitte Ferenc Józsefet és kíséretét. A budai Várhoz a Lánchídtól visz fel a sikló, 1870-ben gőz-, ma már villany meghajtású. A fogaskerekű vasút a Városmajorból a Széchenyi hegyig szállítja az utasokat, a világon harmadikként épült ilyen közlekedési eszközként. A libegő Zugliget és a János-hegy közötti drótkötélpályán haladó függőszék. A Gyermekvasút a Széchenyi hegy és Hűvösvölgy között közlekedik, érdekessége, hogy gyerekek látják el a feladatok nagy részét.