Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2009.02.22

Közlekedés a budai várban 

Siklóval a Várba 

Üzemidő: Mindennap 7.30 - 22.00 óráig

Páratlan hetek hétfőjén karbantartás miatt zárva (kivéve a szabad-vagy ünnepnapokat).

A budai Várhoz a Lánchídtól visz fel a sikló, mely 1870-ben még gőz-, ma már villany meghajtású. Az 1986-ban felújított Budavári Sikló 95 m hosszú, 48 százalékos emelkedésű sínpályáján két, lépcsős szerkezetű kocsi viszi a turistákat a Budai Várba, miközben csodálatos panoráma tárul az utasok elé.

További információk: itt

Tömegközlekedéssel a Várba

A Deák Ferenc tér M-től a Széll Kálmán tér M-ig közlekedő 16-os, és a Dísz tér - Széll Kálmán tér M útvonalon közlekedő 16A autóbuszokkal lehet megközelíteni a Várnegyed különböző látványosságait.

Aktuális menetrend és további információ Budapest tömegközlekedéséről: www.bkv.hu

 

Gyalogosan a Várba

Széll Kálmán tér felől: a Várfok úton felfelé végig egészen a Bécsi kapuig, kb. 15 perces sétával juthatunk el a Budai Várba

Déli Pályaudvartól: a pályaudvar melletti Krisztina Plazanál a Vérmező nevű park irányába indulva, átszelve azt, s átkelve az Attila úton érünk a várdomb alá, ahol lépcsők vezetnek felfelé a Budai Várhoz. Ha a Gránit lépcsőt választjuk, akkor a Lovas utcánál a Savanyú Leves Bástya felöli fedett lépcsősorokhoz érünk, amin felsétálva máris a Tóth Árpád Sétánynál találjuk magunkat.

Batthyány tér irányából: a Fő útról felfelé nyílik egy kis utca, amin elindulunk, majd az Iskola utcánál balra fordulunk és elmegyünk egészen addig, amíg meg nem látjuk a Franklin utcát. Ezen folytatjuk tovább sétánkat, majd balra letérve addig megyünk, amíg meg nem látjuk a Halászbástya lábát.

Deák Ferenc tér felől: kissé hosszabb séta, de az út közben elénk táruló csodálatos panoráma miatt mindenképp megéri. A Duna irányába indulunk, keresztül Budapest szívén, a belváros kis utcáin, a híres Váci utcán, vagy a Vörösmarty téren egészen a Lánchídig.

A Lánchídon érdemes megállni egy kicsit, gyönyörködni a látványban, a Dunában vagy akár pár fotót készíteni. Ha a hídon átsétáltunk, többféleképpen is folytathatjuk kirándulásunkat a Vár felé. Ha elfáradtunk, választhatjuk a Siklót, de ha van még energiánk, a kanyargós Sikló úton gyalog is feljuthatunk úti célunkhoz.

A Sikló másik oldalán a Hunyadi János utat is választhatjuk a Halászbástyához, ahonnan lépcsőn folytathatjuk utunkat. Ha nem akar lépcsőzni a Budapestre látogató, akkor az úton maradva, egészen a Dísz térig tud elsétálni.

Autóval a Várba

A vár területén, vagyis a kapukon belül külön szabályozás van a járművekre és a parkolásra/parkolási díjszabásra vonatkozóan. Erről minden esetben érdeklődjön előzetesen a helyszínen elhelyezett tájékoztató táblákon.

Fontos információ, hogy a Tárnok utcánál és a Bécsi kapunál csak az engedéllyel rendelkezők, a szállóvendégek és a tömegközlekedési buszok hajthatnak be a Vár területére.