Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2009.02.22

 Galériák

 

Az aktuális nyitva tartási időket a galériák honlapjain találhatja meg - ezeket akár itt is megnyithatja a kiválasztott galéria nevére való kattintással (a megnevezés egyben egy link is).

 

Várfok Galéria (I. Várfok utca 11): Az egyik legelsőként alakult, máig folyamatosan működő magánalapítású kortárs művészetet bemutató galéria. 1990-ben alapította Várfok 14 Műhelygaléria néven a tulajdonos, Szalóky Károly.

A galériákra vonatkozó nemzetközi követelményrendszer képviseletével, a minőségi képzőművészet interpretálásával programgalériaként működik. A fennállása óta eltelt majdnem 20 év során kialakult a galériával hosszabb távon együttműködő művészek köre, akik közül a legtöbbeket exkluzív szerződés köt a galériához. A Várfok Galériára kezdetben nagyon határozott, groteszk-frivol hangvétel volt jellemző az ide kötődő kiállító művészek – feLugossy László, Bukta Imre, Gerber Pál, Kungl György, Szurcsik József, Roskó Gábor – jóvoltából. Később a kortárs magyar képzőművészet meghatározó alakjai – Nádler István, Szirtes János, Ujházi Péter, El Kazovszkij – is együttműködnek a galériával. Idáig közel hatvan művésznek rendezett kiállítást a galéria, míg napjainkra kialakult az a 23 névből álló művészgárda, amelynek rendszeres munkabemutatót biztosít évente vagy kétévente.

 

Koller Galéria (I. Táncsics Mihály utca 5): A Koller Galéria, mint Magyarország első magángalériája 1953 óta képvisel számos nemzetközileg ismert kortárs és modern művészeket. Festményeket, szobrokat, grafikákat és rézkarcokat lehet megtekinteni egy egészen különleges nyugodt környezetben, kilátással a Parlamentre és a Halászbástyára.