Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.02.22

Múzeumok Budapesten

 

Az aktuális nyitva tartási időket a múzeumok honlapjain találhatja meg - ezeket akár itt is megnyithatja a kiválasztott múzeum nevére való kattintással (a megnevezés egyben egy link is).

Aquincumi Múzeum és romkert (III. Szentendrei út 139): A kétezer éves római város, Aquincum emlékei láthatók itt, falfestménygyűjtemény, rekonstruált ókori víziorgona, mozaik padlóképek mellett dioráma mutatja be az egykori előkelőség étkezését. A közelben áll az amfiteátrum megmaradt romja.

 

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum (I. Szent György tér 2): Budapest régészeti leleteinek gyűjteménye. Bemutatja a település fejlődését a római kortól a XIII. századig.  Megtekinthető a középkori Buda királyi palotája, eredeti használati tárgyak, pecsétek, fegyverek, sírkövek gyűjteménye, valamint a királyi palota gótikus szobrai. Az újkori rész Budapest történelmi pillanatait tárja a látogató elé.

 

Hadtörténeti Múzeum (I. Kapisztrán tér 2-4): Kiemelkedően gazdag fegyvergyűjteményt őriz a török háborúk előtti időktől a XX. századig. Egyenruha-, zászló-, térkép-, lövedék- és 28 ezer darabos numizmatikai gyűjteménye van. A II. világháború után emigrált repülők emlékei is szerepelnek a kiállításon.

 

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum (VI. Andrássy út 103): Hopp Ferenc a XIX. században élt, mintegy 4000, főképpen japán és kínai műtárgyból álló gyűjteményét ajándékozta a nemzetnek. Azóta 19 ezer darabra nőtt a műgyűjtő egykori házában kiállított tárgyak száma. Jelentősek a japán középkori művészet emlékei és a kínai bronz és porcelán tárgyak.

 

Iparművészeti Múzeum (IX. Üllői út 33-37): Maga az épület Budapest egyik legszebb szecessziós műemléke. Keleti szőnyeggyűjteménye, falikárpitjai, az Esterházy kincstár, a XVII. századi főnemesi viseletek, szecessziós üvegek, olasz majolikák, Zsolnay kerámiák, francia bútorok, augsburgi barokk ötvösmunkák a múzeum féltett kincsei.

 

Millenáris Park (II. Kis Rókus utca 16-20): A Millenáris Park Központ Közép-Európa egyedülálló tudományos, kulturális és szórakoztató intézménye. Kitűnő családi program, minden korosztály talál magának érdekességet a legkisebbektől a nagymamákig. Az épületkomplexum egy tavakkal tarkított zöldövezeti parkban fekszik, amely lehetőséget biztosít szabadidős, pihenő tevékenységeknek, illetve színes programkínálatával az aktív kikapcsolódásra. A két nagy állandó kiállítás (Jövő Háza Kiállítás és Csodák Palotája) mellett, kulturális- és gyermekprogramok széles választékát kínálják: jazz és világzenei koncertek, világsztárok páratlan fesztiválok, és színházi előadások. A kiállítások kedvelői öt helyszínen válogathatnak a változatos kínálatból, a digitális médiaművészeti kiállításoktól a hagyományos tárlatokig. Az idelátogatók az év minden napján találnak látni-, hallani- és tennivalót.

20-millenaria.jpg

 

Kassák Múzeum (III. Fő tér 1.): A magyar avantgárd kimagasló személyisége, költő, festő, lapszerkesztő Kassák Lajos képzőművészetét mutatja be a kiállítás az egykori Zichy kastélyban. Ugyanitt XX. századi magyar művészet – magyar írók hagyatékából címmel nyílt állandó kiállítás.

 

Kiscelli Múzeum (III. Kiscelli u. 108): Budapest legfestőibb környezetben álló múzeuma, egykor trinitárius rendháznak épült. Itt látható a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményéből az újkori várostörténeti kiállítás, valamint a Fővárosi Képtár képzőművészeti gyűjteménye.

 

Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest (IX. Komor Marcell u. 1): A kölni műgyűjtő házaspár, Irene és Peter Ludwig magyarországi kortárs gyűjteménye látható itt, amely áttekintést nyújt az egyetemes művészet utóbbi ötven és a kortárs magyar művészet elmúlt 10 évéről.

 

Közlekedési Múzeum (XIV, Városligeti körút 11): Európa egyik legrégebbi közlekedéstörténeti gyűjteménye. Világhírű a vasútmodell anyaga. Kiállításai: 100 éve és ma;100 éves a magyar autóközlekedés; 100 éves a magyar állami hajózás; A közúti közlekedés története; A gőzmozdony története; A városi közlekedés története.

 

Magyar Nemzeti Galéria (I. Szent György tér 2): A Budavári Palota B, C, és D épületében található gyűjtemény mintegy százezer műtárgyat őriz, a honfoglalástól napjainkig. Állandó kiállításai: Középkori és reneszánsz kőtár, Gótikus faszobrok és táblaképek; Késő gótikus szárnyas oltárok; Reneszánsz és barokk művészet; Habsburg nádori kripta; XIX. századi magyar festészet és szobrászat; XX. századi magyar festészet és szobrászat.

3688111121051120_magyar_nemzeti_galeria_budapest_03.jpg

Magyar Nemzeti Múzeum (VIII. Múzeum krt. 14-16): Széchenyi Ferenc gróf érme, könyv-, és kéziratgyűjteményéből jött létre 1802-ben a múzeum, amelynek ma már több mint egymillió műtárgy van a tulajdonában. A hatalmas nemzeti gyűjtemény 1846 óta foglal helyet a Pollack Mihály által tervezett klasszicista épületben. Állandó kiállításai: Magyarország története az államalapítástól 1990-ig; Kelet-Nyugat határán - a magyar föld népeinek története; Tudós magyarok - akik a huszadik századot csinálták;Koronázási palást; Lapidárium

 

Magyar Természettudományi Múzeum (VIII. Ludovika tér 2-6):  A több mint 200 éves Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményeinek és kiállításainak az egykori katonai akadémia épületegyüttese, a Ludovíceum és Lovardája ad otthont. Állandó és időszaki kiállítások több szinten, mintegy 5000 m2 tekinthetők meg. A látogatók az állandó kiállításokon a több mint 10 millió darabból álló természetrajzi (ásvány-, őslény-, növény-, állat- és embertani) gyűjteményből kaphatnak ízelítőt. Az interaktív bemutatók, a népszerű természetfotó-kiállítások és a kézbe vehető tárgyak a a Föld élővilágának sokféleségét tárják a látogatók elé. A kiállítások mellett számos családi programot is kínálnak. A múzeum könnyen megközelíthető, terei akadálymentesítettek.


Műcsarnok (XIV. Hősök tere): Az ország legnagyobb kiállítóterme, ahol rendszeres időszaki kiállításokat rendeznek, főképpen kortárs művészek alkotásaiból.

mucsarnok1.jpg

Nagytétényi Kastélymúzeum (XXII. Kastélypark u. 9-11): Az ország egyik legszebb barokk palotájában tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum bútorművészeti gyűjteményéből rendezett kiállítás. Termeiben Európai bútorművészet a XV.-XIX. században címmel mintegy 300 egyedi tárgy és bútoregyüttes látható.

 

Fiumei úti Sírkert - ez az 56 hektáros szabadtéri szoborpark annyi értéket rejt, hogy egyetlen séta során mindet megtekinteni reménytelen vállalkozás. A www.nemzetisirkert.hu honlapon virtuális térkép várja a látogatót, amelyen jelenleg közel 600 síremlék található meg. Panorámafotók, fényképek és szöveges ismertetők segítenek eligazítani a látogatót.

 

Néprajzi Múzeum (V. Kossuth tér 12): Európa egyik legnagyobb szakmúzeuma, 139 ezer magyar és 53 ezer nemzetközi műtárggyal. A Parlament szomszédságában álló egykori királyi kúria épülete reneszánsz, barokk és klasszicista elemeket egyesít. Állandó kiállítása: A magyar nép hagyományos kultúrája.

 

Óbudai Múzeum (III. Fő tér 1): A Zichy kastélyban megtekinthető gyűjtemény Óbuda és környéke történelmi dokumentumait, ipartörténeti emlékeit mutatja be a római kortól a XX. századig. Állandó kiállításain szecessziós lakásbelső, játéktörténeti gyűjtemény, valamint a régi óbudai házak kovácsoltvas díszei láthatók.

 

Szépművészeti Múzeum (XIV. Hősök tere): A Hősök tere pompázatos neoklasszicista épületében külföldi műalkotásokat tekinthet meg az érdeklődő, az ókortól napjainkig. A gyűjtemény alapját Pyrker egri érsek adománya, valamint az Esterházyak gazdag festménygyűjteménye képezte, amelyet 1870-es években vásárolt meg az állam. Az egyiptomi, római, görög mellett gazdag az itáliai anyag, amely átfogó képet ad a XII.-XVIII. század közötti festőiskolákról. A spanyol gyűjtemény hét El Greco festményt is tartalmaz. 

FIGYELEM! A múzeum rekonstrukciós munkálatok miatt 2015. február 16-tól 2018 tavaszáig zárva tart! 

budapest-xiv-kerulet-szepmuveszeti-muzeum-_5.jpg

Szoborpark (XXII. Balatoni út (70-es út) – Szabadkai út sarok): A szocialista kultúrpolitika időszakában keletkezett, majd a főváros közterületeiről eltávolított monumentális szobrok bemutatására kialakított szabadtéri múzeum.

 

Vasarely Múzeum (III. Szentlélek tér 6): A magyar származású, Párizsban alkotó Vásárhelyi Győző – Victor Vasarely - az op-art mozgalom megalapítójaként vált világhírűvé. A Szépművészeti Múzeumnak adományozott 400 alkotásából válogatott kiállítás látható itt.

 

Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (VII. Dohány u. 2): Az Európában egyedülálló szépségű Dohány utcai zsinagógához kapcsolódó, stílusában illeszkedő múzeum páratlan értékű judaika gyűjteménnyel rendelkezik. Állandó kiállításán a zsidó ünnepek kegytárgyai, a hétköznapi használati eszközök, valamint a magyarországi holokauszt története tekinthető meg.