Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.06.03

Tömegközlekedés

Budapest közlekedési szempontból szerencsés város: fejlett közlekedési hálózata révén gyakorlatilag éjjel nappal bárhová el lehet jutni. A 180-nál is több buszjárat, 14 trolibuszjárat, 29 villamosvonal, 4 metróvonal mellett olyan történelmileg is jelentős és érdekes járatokkal szolgálja ki a közönséget, mint például a Budavári Sikló, a fogaskerekű vasút, vagy éppen a Libegő.

Budapest tömegközlekedési hálózata busz, trolibusz, villamos, metró és helyiérdekű vasút (hév) vonalakból áll. A buszok, villamosok és trolibuszok 4.30 h és 23.00 h között közlekednek. A szerelvények a napszaktól függően 2-15 perces időközönként követik egymást, 4.30 h-tól 23.10 h-ig. A helyi érdekű vasutak (hév) a Csepel-szigetre, Ráckevére, a város déli részére, valamint Szentendrére, és Gödöllőre viszik az utasokat.

Vonaljegyek a metróállomásokon, jegyárusító automatákból, trafikokban vagy újságárusoknál vásárolhatók. A vonaljegy érvényes autóbuszra, trolira, metróra, villamosra, fogaskerekűre a vonal teljes hosszán, valamint a HÉV-re Budapest közigazgatási határán belül. Van átszállójegy, szakaszjegy, 24 órás jegy, 72 órás jegy, illetve 10-es jegytömb. Érdemes ezek közül az éppen leggazdaságosabbat választani.

A jegyet az utazás megkezdése előtt a jegykezelő automatával érvényesíteni kell. A közlekedési eszközökön, vagy a metrókijáratoknál karszalagos, fényképes igazolvánnyal ellátott ellenőrök kérhetik a jegyet ellenőrzésre.

A Helyi Érdekű Vasutak (hév) a Csepel-szigetre, a város déli részére, valamint a közeli Szentendrére, Gödöllôre és Ráckevére viszik az utasokat. A teljes tömegközlekedési hálózat áttekinthető a metróállomások bejáratánál elhelyezett térképes tablókon. Ezeken az utazási feltételek angol és német nyelven is olvashatók.

A 65. életévüket betöltött magyar állampolgárok (a külföldről hazatelepültek és a kettős állampolgárságúak is) és az Európai Unió többi tagállamának állampolgárai díjmentesen utazhatnak a BKK járatain (kivéve a siklót, a libegőt és a hajójáratokat), ha személyazonosításra, illetve az állampolgárság igazolására alkalmas igazolványt/igazolást mutatnak fel az ellenőröknek.

 

Menetjegyek

 

Jegyek a metróállomásokon, jegyárusító automatákban, trafikokban vagy újságárusoknál kaphatók. A legcélszerűbb a metróállomásokon megvásárolni, mivel ott több jegy- és bérletfajta közül lehet választani. 

Ellenőrök: a menetjegyet a közlekedési eszközökön vagy a metrókijáratoknál karszalagos, fényképes jelvénnyel ellátott ellenôrök (általában párban, de a metróknál 4-5 fô is lehet) kérhetik felmutatásra, ezért azt mindenkor őrizzük meg az utazás befejeztéig. Ha érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazunk vagy az utazási feltételeket megszegjük, pótdíjat kell fizetnünk.