Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.02.22

  A főváros környéke

SZENTENDRE

A budai oldalon észak felé haladva rövidesen Szentendrére jutunk. Ez a mediterrán hangulatú kisváros a Duna partján mindig a művészek kedvelt lakó és alkotóhelye volt és maradt ma is. Ezt bizonyítják az egykor itt élt művészek múzeumai kiállításai. Barcsay Jenő munkái a Dumtsa Jenő utcában, Kovács Margit nemzetközi sikert elért kerámiái a Vastagh György u. 1-ben láthatóak. A kisváros bájával, hangulatával, finom konyhájával elkényezteti az ide látogatót. Az egykor betelepült szerb lakosság házai, gyönyörű templomai, ikonosztázai is részei a látványnak. A művészetek mellett Szentendre az otthona a legnagyobb hazai skanzennek, amely összes tájegységünk jellegzetes építészetét bemutatja, az eredeti helyszínen lebontott és itt újra felállított paraszti portákat, malmokat, templomokat. Értő szakemberek elevenítik fel az egykor itt lakók életét, megmutatják mesterségeiket.

 

VISEGRÁD

Valaha itt húzódott a római birodalom határa, a limes, amelyre őrtornyok emlékeztetnek a környéken. Első királyunk, István ispánságot alapított itt, főesperesi templomának romjai a Salamon torony mögött láthatók. A hagyomány szerint ebben a lakótoronyban raboskodott Salamon király. A tájat uralja a fellegvár, amely romjaiban is impozáns. Lenn a Duna közelében épült az eredetileg gótikus, majd Mátyás király alatt reneszánsz jegyeket kapó palota, amelynek gyönyörű faragott vörös márvány kútjából - a külföldi követek leírása szerint is - bor csörgedezett. Most angol segítséggel rekonstruált mása díszíti az udvart. A feltárt kutakból azonosított növények kerültek a kertbe. Nyaranta lovagi játékokat, erős emberek találkozóját, vásári vigasságokat rendeznek, a fellegvárban pedig reneszánsz lakomákat.

 

ESZTERGOM

Továbbra is észak felé haladva újabb húsz kilométer megtétele után érkezünk Esztergomba, az egyik királyi városba. Itt született Szent István, első királyunk. Ez volt az ország első fővárosa. Évszázadokon keresztül királyok és főpapok székhelye. Helyreállított vára ma múzeum, nagyterme tudományos tanácskozások színhelye. A Várhegy kiemelkedő pontján áll a Bazilika, az ország legnagyobb temploma, amelynek Bakócz kápolnája a reneszánsz legszebb hazai emlékei közé tartozik. A Főszékesegyházi Kincstár egyházművészeti remekművekben gazdag. Az épület közelében avatták fel Szent István szobrát, amely a régi-új Mária Valéria hídról tekintve az esti kivilágításban a táj meghatározó része. A prímási palotában kapott helyet a Keresztény Múzeum, értékes középkori itáliai festménygyűjteményével, gobelin, fajance és porcelán kollekcióval.

 

SZÁZHALOMBATTA

Budapesttől dél-nyugat felé, Százhalombattán évezredeket repülhetünk vissza a múltba. Egykor itt a hallstadti kultúra virágzott. Száznál több halom takarja az elhunyt előkelőségek sírját, egyet belülről is meg lehet tekinteni a rekonstruált temetési szertartást hang-, és fényjáték kíséri. A négyezer évvel ezelőtti élet nyomait is meglelték, a házrekonstrukciók, a valószínűsíthető belső berendezéssel, sőt az ételeik is megismerhetők, az utóbbiak meg is kóstolhatók. Májustól szeptemberig minden hónap harmadik vasárnapja családi nap, amikor a régészek a családok számára kialakított programmal várják a csoportos és egyéni látogatókat.

 

MARTONVÁSÁR

Budapesttől délre, 30 kilométerre, az M7-es autópálya mentén fekszik Martonvásár, amelynek világhírnevét egy kedves vendége alapította meg. Itt ebben az eredetileg barokk, majd neogótikus stílusban átépített kastélyban élt egy ideig, tanított és alkotott Beethoven, a zeneirodalom egyik legnagyobb alakja. A hely ma is a Beethoven kultusz központja, parkjában gyakran tartanak hangversenyeket a műveiből, a kastélyban pedig múzeum őrzi a zeneszerző emlékét.

 

FÓT

Budapesttől keletre, 17 kilométerre épült Fót, amely fénykorát 1808-tól, a Károlyi grófok földesúrrá válásától számítja. Nagyszabású építkezéseiknek köszönhető az a két műemlék, amelynek ma is csodájára járnak. A fóti 107 szobás kastélyt Ybl Miklós tervezte. Ez a harmonikus, klasszicista épület Magyarország tíz legfontosabb műemléke között szerepel. A közelmúltig a gyermekvárosnak adott otthont, ma egyik termét házasságkötésre használják. A város másik műemléke szintén Ybl Miklós alkotása, a fóti katolikus templom, amely 150 éve, romantikus stílusban épült. Az altemplom Tenerani szobrai világritkaságnak számítanak, ahogy az itteni oltár féldrágakő berakásos díszítése is. A gyönyörűen restaurált épületben látható az az orgona, amelyen Liszt Ferenc játszott. Az évforduló alkalmából II. János Pál pápa levelében erre az évre az ide zarándoklóknak teljes búcsút, azaz bűnbocsánatot adott.

 

GÖDÖLLŐ

Ha a fővárostól északkeletre indulunk, alig 30 kilométerre találjuk Gödöllőt. A világ minden tájáról érkeznek vendégek, hogy a felújított hatalmas kastélyban megcsodálják az osztrák-magyar monarchia híresen magyar párti királynéjának, Erzsébetnek, azaz a róla készült film szerint Sissynek a kedvenc tartózkodási helyét. A folyamatos restaurálás során mára elkészült az egykori barokk színház rekonstrukciója, itt kamara előadásokat is tartanak. Az épület több szárnyát már eredeti állapotában helyreállították, de kiállításon lehet megtekinteni az egykor itt állomásozó szovjet csapatok által használt részt, amely megmutatja, mekkora munka a kastély rendbetétele. A kertben újra megnyitották a királyok pavilonját, amelyet a magyar és osztrák uralkodók arcképei díszítenek  A kastély a kiállításokon kívül rendezvényeknek, tanácskozásoknak is helyszíne.

 

Vallási turizmus Budapesten és közelében:

 

A legértékesebb hazai ereklyénk, a budapesti Bazilikában látható Szent Jobb, első királyunk kézereklyéje, amely folyamatosan látható. Nevenapján, augusztus 20.-án körmenetben viszik a környék utcáin, szabadtéri istentisztelet mellett.

Fóton Szent Franciska ereklyéje található. Ebben az évben a pápa az ide zarándoklóknak, a templom felszentelésének 150. évfordulója tiszteletére teljes búcsút ad.

Máriabesnyő a XVIII. század óta búcsújáró és zarándokhely. A lorettói kápolna alapozásakor találták a XIII. századi Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló elefántcsont szobrocskát. A kegyszobor rövid idő alatt csodatévő hírt szerzett. A templomot 1992-ben a pápa Basilika minor rangra emelte.

 

Forrás: www.budapestinfo.hu