Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2009.02.22

A Budai vár

A Budai vár ma Budapest egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. Kulturális és történelmi központ, hiszen rengeteg esemény fűződik ehhez az épülethez, és a Várnegyedhez is. Szerepel az UNESCO világörökségi listáján, évente rengeteg turista és kiránduló keresi fel. 

Forrás: www.budapestiszallodak.hu

Esztergom és Visegrád után harmadikként lett Magyarország királyi székhelye a Budai vár. IV. Béla a tatárok kivonulása után tartott attól, hogy visszatérnek majd, így várépítésbe kezdett az ország területén. Az eddig biztonságot nem nyújtó Óbuda helyett a Dunához közeli, meredek hegyoldalú Várhegyet választotta, ahol tornyokkal és várfalakkal körbevett várost építetett. Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás király idején lett európai rangú székhely. Ezen királyok uralkodása alatt a Várnegyed folyamatosan átépült, új palotaszárnyak és épületek épültek. 1541-ben a törökök elfoglalták, és többszöri próbálkozás ellenére, 145 év után, 1686-ban sikerült csak visszafoglalni.

Mária Terézia idején egy kisebb palota építése után a császári csapatok bevonulásáig a nádori családok lakták. A tavaszi hadjárat részeként a magyar honvédsereg 1849. május 21-én sikeresen visszafoglalta a várat az osztrákoktól. 1896-ban Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján át is építették, több mint 1000 királyi lakosztály kapott helyett az átépített épületben, ahol a két világháború között már Horthy Miklós lakott. A második világháborúban a Vár újra hadszíntérré vált, súlyos szovjet bombázások érték, a berendezési tárgyakat pedig széthordták. A helyreállítás után vált a ma is látható turisztikai látványossággá a Vár és környéke.

Íme egy videó, melyet "1percmagyarorszag" felhasználó töltött fel a Youtube-ra:

 

Forrás: Saját szócikk.

Másolni csak forrásmegjelöléssel lehet.