Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 2-es villamos vonalán

 

Budapest villamosvonalait a városban lakók legtöbbször csak célirányos utazásra használják, nem figyelnek arra, ami mellett elmegy a jármű. A 2-es villamos Budapest egyik világörökségi helyszínén halad végig, melyet NEM érdemes figyelmen kívül hagyni. Egy vonaljegy áráért (350 Ft) végigutazhatunk a Duna-parton, láthatjuk a Parlament épületét, a Budai várat és a Lánchidat is. Érdemes a Duna felé koncentrálni, de a belvárosi oldalon is van néhány olyan hely, ami érdekes látványt nyújt: az érvényes a Pesti Vigadóra vagy éppen a Duna-korzóra. Lássuk külön-külön a megállóhelyeknél lévő közismert és kevésbé közismert látványosságokat, épületeket:

 

Jászai Mari tér végállomás

A 2-es villamosok végállomása, itt lehet felszállni a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokra. Érdemes megnézni a gyönyörűen felújított Margit hidat még a felszállás előtt, hiszen a 2009-ben kezdődött rekonstrukció során visszaadták az átkelő régi pompáját. A térnél található az Országgyűlés Irodaháza, a "Fehér ház".

 

Országház, látogatóközpont

A megálló mellett található az egyik oldalon Parlament és a látogatóközpont bejárata, a másik oldalon pedig az egykori Legfelsőbb Bíróság, amelynek helyén ma a Néprajzi Múzeum van. 

 

Kossuth Lajos tér M

A Parlament másik végében lévő megálló, itt lehet átszállni az M2-es metróra. Az Országházat Steindl Imre tervezte, Budapest egyik legismertebb középülete és a Magyar Országgyűlés székhelye. Neogótikus, eklektikus stílusban épült 1885 és 1904 között. A tér Kossuth Lajosról kapta a nevét, aki máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot. 

A felújított Kossuth teret 2014 tavaszán adták át. Nyár végétől az Országház teljes éjszakai díszkivilágítása is üzemel. 

Forrás: www.google.com

 

Széchenyi István tér

A téren található a Magyar Tudományos Akadémia épülete. A megállóból megfigyelhető még a Lánchíd és budai panoráma, ami innentől fogva szinte minden megállóra igaz lesz. A Gresham-palota is itt van, ám érdemes még a megállóból megfigyelni, mert a villamos a híd alatt egy alagútban megy át. A tér 2011-ben kapta a legnagyobb magyarról a nevét, előtte a világháború idején megválasztott amerikai elnökről, Rooseveltről nevezték el.

 

Eötvös tér

A Duna-part pesti látképébe be nem illő Intercontinental Hotel és a Duna-korzó is itt található. A Duna felől megfigyelhetjük a Budavári Palota épületét, ami ma Budapest egyik kulturális és turisztikai központja.

 

Vigadó tér

A megállónál foglal helyet a Pesti Vigadó, ami komolyzenei intézmény, kulturális-és szórakoztatóközpont. A folyó felől továbbra is csodálhatjuk a budai panorámát, valamint láthatjuk a parthoz kikötött éttermi-és klubhajókat. Innen már látszik a fehér színű Erzsébet híd is. Pár perces sétával megközelíthető a Vörösmarty tér, ahol fel lehet szállni a Millenniumi Földalatti Vasútra is, valamint itt található az ismert Gerbeaud Cukrászda is.

 

Március 15. tér 

Itt található az Erzsébet híd pesti hídfője, valamint a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia is. A tér felújítását 2011-ben fejezték be. A Duna budai oldalán látható még a Gellért-hegy, amit inkább dombnak lehet nevezni a maga 235 méterével. A tetejéről látható pesti panoráma lenyűgöző látvány - itt található a Citadella is.

 

Fővám tér M

A megálló a többivel ellentétben a föld alatt van, így itt a Duna budai panorámáját nem lehet megtekinteni, ám a felszínen található a Vásárcsarnok, és a felújított Szabadság híd pesti hídfője is. A megálló akadálymentesítve van, lifttel is megközelíthető. Ugyancsak akadálymentes az átszállás az itt megálló M4-es metróra, amely Kelenföld vasútállomást és a Keleti pályaudvart köti össze.

 

Zsil utca

Ebben a megállóban sok diák száll fel és le, mert itt található a közeli Corvinus Egyetem kollégiuma. A budai oldalon szintén egyetem található, mégpedig a Műegyetem. A Bálna Budapest is itt foglal helyet. 

 

Boráros tér H

Itt át lehet szállni a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokra, több buszjáratra és a H7-es (csepeli) hévre is. Közlekedési csomópont, erre már kevesebb turista utazik.

 

Haller utca

Itt kezdődik a modern Millenniumi Városrész, a Duna-part új épületeivel.

 

Millenniumi Kulturális Központ

A megállónál található a sokat vitatott Nemzeti Színház épülete, valamint a Ludwigh Múzeumot magában foglaló Művészetek Palotája is.

 

Közvágóhíd H végállomás

A villamos végállomásán kívül nem sok érdekes dolog van itt. Ám a Rákóczi híd pesti hídfőjén kívül érdemes megemlíteni a budai oldalon található Lágymányosi öblöt, ami az utóbbi időben kialakított, igényes és modern parkja lett Újbudának. 

 

Végezetül pedig íme a Youtube-ra - "LoviGabi" felhasználó által - feltöltött videó a villamosról. 

 

Forrás: Saját szócikk.

Másolni csak forrásmegjelöléssel lehet!